Фантазии в кулинарията във Враца: ПГТР е домакин на състезание по туризъм

  28 Март 2025, 19:03     

ПГТР във Враца е домакин на регионалния кръг от националното състезание на МОН за "Най-добър млад готвач". В двудневната надпревара участват над 100 ученици от 10 области. Участниците показаха своите умения, като демонстрираха креативност, техники и балансиран вкус. Кулинарната надпреварата се провежда в 4 категории. А тежката задача на четиричленното жури, което тази година е от три кулинарни академии е да определи най-добрите от всяка категория, които ще участват през април на финалния кръг в Боровец.


Над 100 гимназисти показаха своите кулинарни умения в състезанието на образователното министерство в сферата на туризма. Домакин на тазгодишния регионален кръг бе ПГТР във Враца. Учениците от Враца, Монтана, Видин, Русе, В. Търново, Плевен, Ловеч, Габрово, София и София област са разпределени в четири категории - "Най-добър млад готвач", "сервитьор-барман", "аниматор" и "хлебар-сладкар". А четиричленното жури, от три кулинарни академии следят най-вече за вкусовите качества.

Петър Йоргов - предс. на Българска асоциация за кулинарна култура
Регламентът е да направят предястие в три чинии, като основи продукти са кисело мляко, лапад и джоджен. Предястието трябва да е топло или студено. А втората задача е основно ястие с продукти, св. врат, пащърнак и славия, като имат и една въглехидратна гарнитура, три зеленчукови или плодови гарнитури, които трябва да са с различни текстури и един сос. Децата се справят чудесно. Най-важното е презентация и най-много точки даваме за вкус.

От няколко години в състезанието журира и канадецът шеф Хю Бутен.

шеф Хю Бутен - гл. дир. на Институт по кулинарни изкуства, Варна
За мен е важно е да видя, че децата работят чисто, да бъдат организирани и да не са паникьосани. За мен не е толкова важно как ще изглежда чинията, а какъв вкус се крие в нея.
репортер - Кой е по-добрият готвач -мъжът или жената?
Различно е, мъжът е по-бърз в нещата които прави, но жената има повече финес и работи по-деликатно.

А тази година на журито асистират Симона и Красимир, които преди време са участвали в подобни състезания.

Симона Костадинова - студентка в Институт по кулинарни изкуства, Варна
Помагаме им относно уредите, които използват, наблюдавам ги, поемаме на журито, следим организация и всички.
Красимир Банев - главен готвач
Преди време исках да съм готвач и да правя много неща и сам. Сега пак искам да съм най-добрия, но осъзнах, че без един добър екип няма да стане и искам да помагам на младите, да разберат, че в тази професия има много голямо бъдеще.

Готвачите и сервитьорите се състезават екипно, защото готовото кулинарно изкушение трябва да бъде сервирано с подходящо питие. 

Николай Блехов - предс. на комисията 
Има неща които се сервират от дясно, на върха на ножа чашката за вода, за ракия, за вино. От лявата страна се сервира плато, таблата не се носи на високо, а на нивото на рамото. 

Участниците в категорията за "най-добър млад готвач" и "сервитьор-барман" демонстрираха креативност, техники и балансиран вкус в сградата на ПГТР, в категория "хлебар-сладкар" и "аниматор" в общински зали в града.

Галина Генчева - директор на ПГТР, Враца
Предварително изпращат на училището - домакин рецепта по която готвачите готвя, като продуктите са едни и същи за всички. Аниматорите имат дневна и вечерна програма, а усвоеното при тях са танцовите умения. При сервитьорите има декантиране на вино, като презентират и на английски и представят ястието на готвача. Хлебар-сладкарите трябва да приготвят 12 земела и морковена торта. Децата се чувства добре и важното е обмяната на опит в тези състезания и век ида направи равносметка, къде се намира и какво трябва да подобри в своите професионални качества.

А най-добрите от всяка категория, отиват на финалния кръг, който е през април в Боровец. Победителите получават награди и предложения за работа.




 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите