ДПС и ИТН дават подкрепа на ГЕРБ

  19 Май 2023, 17:17     


ГЕРБ, ДПС и ИТН се разбраха за правителство с първия мандат на среща в народното събрание. Подкрепата от двете формации идва само в навечерието преди деня в който Мария Габриел трябва да върне папката с изпълнен мандат на президентът Румен Радев. 

Мария Габриел, кандидат за министър председател 
"Първо искам да благодаря за подкрепата, която получих от ДПС и ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат обединено по приоритети. Най - напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано със социално отговорен, разумен бюджет. С това те да нямат несигурност по отношение на заплати и плащания". 

Във връзка с това дали в състава на проекткабинета има експерти, предложени от ДПС и "Има такъв народ", Габриел обясни, че това е етап, който предстои. 


Мария Габриел, кандидат за министър председател 
"Обединили сме се, не само сме отговорили на първите въпроси. Да на правителството и отново наблагам на това колко важно да си говорим за приоритети и за бюджет и за инфлация и за цени. Защото може би, не говорим достатъчно за това какво може да се случи ако няма правителство". 

Габриел съобщи, че партиите, които я подкрепят, имат и готовност за конституционна реформа. Простата сметка обаче показва, че с подкрепата на ДПС и ИТН, ГЕРБ ще имат общо 116 депутати, а за да бъде приет проектокабинетът от народното събрание са нужни поне 121 народни представители. 


Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ 
"Ще Ви отговоря така, както навремето отговаряше Кирил Петков. Следващата седмица ако няма правителство, няма да има бюджет. Приходите в хазната за първото тримесечие с това темпо, което вървят ще са по - малко с милиард и половина. Юли месец държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите.  Вие разбирате ли, че докато си играем тука на войни и подобни неща, държавата отива в канала, сто пъти го казахме". 

И докато ГЕРБ търсят още 5 депутати, които да ги подкрепят за правителство, Народното събрание прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет и партия "Възраждане". В него се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява обвинител номер едно и неговите заместници. В предложението още е заложено и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взема с 13, а не със 17 гласа от Висшия съдебен съвет. 
 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите