Дъблинското споразумение - има ли риск от връщане на нелегални мигранти в страната?

  12 Януари 2024, 20:01     

Поредна доза напрежение между лидера на „Възраждане“ и премиера възникна днес по време на изслушването на Николай Денков и Мария Габриел в парламента.

 

Костадин Костадинов – председател на ПП „Възраждане
Във връзка със заявената от правителството на Денков позиция, че след като България се съгласи за влизането на нашата страна по „въздушно-капков“ път в Шенген, да приемем над 6000 бежанци в нашата страна. Дали тази политика ще продължи и с бъдещия пакт за миграция, защото тук е редно да кажем, че предишните правителства досега не са приемали подобни политики?

България ще се превърне в буферен бежански лагер в периферията на Европа, изрази опасения Костадинов. А Денков отговори, че по темата се смесват истини и лъжи и промяна в политиката няма.

Николай Денков – министър-председател
Дъблинското споразумение е подписано от България през 2007-ма година, между другото от правителство с мандат на БСП. След това е променено през 2013-та година и отново е подкрепено от българското правителство и отново с мандат на БСП. По отношение на преговорите, които бяха проведени при влизането в Шенген, българското правителство не е приемало никакво друго задължение, освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение, по отношение на скоростта, с която се обработват молбите. Не са обсъждани никакви бройки така, както досега е работило Дъблинското споразумение, така ще продължи да работи и докато не бъде приета неговата следваща промяна.

Костадин Костадинов – председател на ПП „Възраждане“
Много добре знаете, че България до момента не прилагаше Дъблинския регламент. Щото, ако го прилагахме този Дъблински регламент, държавата ни отдавна щеше да се е напълнила с мигранти… Самите европейски държави не го прилагат. Самите европейски държави си подхвърлят един на друг нелегалните мигранти като топки за пинг-понг и точно поради тази причина никой от тях не иска да се регистрират на неговата територия и точно поради тази причина влизането на България в Шенген е опасно за националната сигурност.

Николай Денков – министър-председател
Дъблинското споразумение е такова, каквото беше през 2013-та година и нищо няма да се промени от това, което е подписано с Австрия и с Румъния, по отношение на приемането на България в Шенген.

 

Малко по-късно лидерът на „Възраждане“ получи и забележка от зам.-председателя на парламента, заради обидни думи по адрес на Денков.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите