COVID тестове за ученици

  09 Февруари 2021, 19:37     0

Анкетират родители дали желаят да бъдат изследвани децата им с бързи антигенни тестове. Анкетите са от учебните заведения, по разпореждане на образователното министерство. Те не са задължителни, но не стана ясно дали трябва да са анонимни, т.к. се срещат и двата варианта.
Съобщенията до родителите гласят цитирам:
"Министерство на здравеопазването има възможност да проведе бързи антигенни тестове сред децата и учениците. С цел установяване на нагласите на родителите следва да направим анкетно проучване и да ни информирате за желанието Ви детето Ви да бъде изследвано с бърз антигенен тест.
Целта е да се открие специфична чужда част (антиген) от причинителя в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Бързите антигенни тестове за Covid-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2 - причинител на заболяването.
При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час. Материалът за изследване се взима от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалист.
Изследването е по желание и целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19. За малолетни и непълнолетни деца и ученици е необходимо съгласие на родител."
В социалната мрежа родители масово се среща недоволство срещу тестването на деца. В популярната фейсбук група за врачани "Враца-кажи на кмет и община" е публикувана анкета. Решихме да се позовем на нея. На въпроса "Съгласни ли сте да се правят бързи антигенни тестове сред учениците?" са гласували общо 200 човека, от тях 186 са против, едва 14 са съгласни. Данните са към 17:30 часа днес.
И докато се прави проучването анонимно или не, за родителите остава въпроса дали ще бъдат оповестени резултатите от МОН или МЗ.
 Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?


Виж резултатитеVashiat_Nadejden_turgovec