Бюджет 2024 - над 2 млрд. лева от таксата за транзит на руски газ отпадат

  20 Ноември 2023, 15:17     

Падането на дерогацията за руски петрол от 1 март не би трябвало да се отрази върху българския пазар. Това каза финансовият министър Асен Василев. Той коментира още, че приходите от газовата такса са извадени от общата рамка на Бюджет 2024. 

Няма причина да се повишават цените на бензина, коментира финансовият министър Асен Василев.

Асен Василев - министър на финансите:
Знаете, че още преди месец и половина-два парламента прие закон, с който трябва поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износа от 1 януари – забранява се износа на база руски петрол, но ако има неруски петрол спокойно те могат да си изнасят продуктите от неруския петрол който ползват. Така че това просто ще ускори преминаването към неруски петрол. Тъй като отпадането на дерогацията напълно е от 1 март, това не би следвало да се отрази за българския пазар, тъй като там няма проблеми все още да се ползва руски петрол. 

Той коментира и приходите от газовата вноска.

Асен Василев - министър на финансите:
Това, което направихме - 2 млрд.400 млн., които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции, капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета. 

Василев се похвали и с увеличените средства за наука и образование.

Асен Василев - министър на финансите:
Това, което ние чуваме е, че всички са изключително доволни, знаете, запазва се 125% на учителските заплати, значително са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите, има 15% увеличение на стандартите, отделно има едни 28 млн. и половина, които са за реална дейност по методика на Министерство на културата. 

Финансовият министър е провел и среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата.

Асен Василев - министър на финансите:
Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност имат, нали, за дейност и всъщност да се работи по-активно тези средства да могат да стигнат до тях… И се страхуват единствено да не би да не им се случи организацията и тази година. Обещахме им да работим с тях и с Министерство на културата, да подпомогнем процеса, доколкото ние можем като финансисти, защото това са процеси свързани със самата култура. 

А освен над единия милиард предназначен за общините, догодина 8 от тях са включени и в оздравителната програма на правителството.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите