Буферният паркинг във Видин: Кой носи отговорността за него?

  29 Май 2024, 14:54     

A въпросите около това кой носи отговорност за ситуацията около буферния паркинг, който е ситуиран на метри от Дунав мост 2 стават все повече след като вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че сигнализацията поставена там е "местен проблем".  В същото време кметът д-р Цветан Ценков обяви, че община Видин няма отношение по казуса. Припомняме, че в понеделник общинския съвет излезе с декларация, която призовава компетентните институции да се сезират. 

Oще миналата седмица Ви показахме, как пътни знаци и светофар насочват движението към Дунав мост 2, да минава през новоизградения буферен паркинг. Тогава от вътрешното министерство обявиха, че започват спешни проверки дали пътни полицаи участват в реорганизацията. 

Стоян Темелакиев, зам. -вътрешен министър:
"Тези табелки дали са законни предстои да се извърши проверка. Паркингът е частен и ние нямаме отношение". 

Кой и защо е реорганизирал движението се питат и в община Видин. 

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин:
"Общината по никакъв начин, освен с издаването на строителните книжа не участвала. Чувам за натиска, който се оказва върху превозвачите и независимо, че чух, че общината е виновна, ние нямаме никакво отношение към този процес". 

От управителния съвет на българо - румънското дружество, стопанисващо мостовото съоръжение също не знаят кой и как е поставил пътните знаци и светофара. 

Валери Василев, член на УС на "Дунав мост - Видин - Калафат" АД:
"Този паркинг няма нищо общо и с Дунав мост инфраструктурата, той е частен. Това, което се случва там наистина е една неуредица. Още преди да тръгне този паркинг канехме тия хора там на няква среща за да се уточнят правилата, но в този вид е трудно да измислим правилата по които да се стига до него". 

Така се стига до патова ситуация, защото държавата казва, че проблемът е на местно ниво. И всъщност най - важния въпрос в случая е дали поставените знаци, които подканват шофьорите да минават задължително през частната инвестиция са законни. 

Калин Стоянов, вътрешен министър:
"Дали е законно? Това е някаква организация, която е там на местно ниво, която съм сигурен, че е съгласувана и с областна управа и с общината. На няколко места в страната има такива паркинги и винаги в началото има напрежение, след това съм сигурен, че те вършат необходимото за да може да се облекчи трафика". 

Вътрешният министър съобщи, че в следващите няколко дни ще проведе срещи с местната власт във Видин за да се търси изход от ситуацията. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите