Борисов предложи Мария Габриел

  10 Май 2023, 15:03     

Еврокомисарят Мария Габриел е предложението на ГЕРБ за премиер в първия мандат. Това обяви Бойко Борисов от трибуната на НС.
 

Бойко Борисов - предс. на ГЕРБ
В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел. Само да кажа към нейната биография, че това което е дадено на България и на българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта.


Борисов изтъкна още, че преговорите за съставяне на правителство с останалите партии ще води Мария Габриел.


Бойко Борисов - предс. на ГЕРБ
Т.к. като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г 7 на срещата, има юридически процедури по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер.


43-годишната Мария Габриел е родена в Хаджидимово. Завършила е в Пловдивския университет, като продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция. Като депутат в Европарламента от групата на Европейската народна партия влиза през 2009 г. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от групата на ЕНП. 2017 г. става еврокомисар по цифрова икономика и общество в комисията Юнкер, а по-късно става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията Фон дер Лайен. На 15 май Мария Габриел ще се яви при президента, за да приеме папката с първия проучвателен мандат. В рамките на седем дни еврокомисарят трябва да представи пълен списък с министри. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че ще представи празен лист за кандидати за министри.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите