Бивш шеф на АПИ е арестуван

  07 Март 2023, 18:37     


Арестуваха бившия шеф на АПИ Величко Желев и настоящ собственик на строителен консорциум за нанасяне на телесна повреда и изнудване към свой служител.
Това съобщиха от Софийската прокуратура, като допълват, че по случая са замесени още двама. Бизнесменът е изведен снощи около 22:30 от офиса си в "Хидрострой". 

Борислав Георгиев, заместник - прокурор
"Първоначално разследването е било за образуване на телесна повреда, като в момента е преквалифицирано и се води за изнудване".
Изнудваният служител на фирмата е заставен да подпише документ с невярно съдържание. 
"Били са извършени действия по разследване, обиски,  иззети са документи, компютри и веществени доказателства". 
Велико Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура". Негова е компанията "Хидрострой", която е един от изпълнителите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедури". Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва. От прокуратурата заявиха, че няма да се ограничат само с разследването за изнудване. 
"Всяко едно разследване има за цел да изясни фактическата обстановка. Може да прерасне във всяко едно престъпление, стига да се съберат доказателства". 
Фирми на Желев участват и в строителството на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Дружеството  е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка. За сега задържан е именно Величко Желев, а останалите двама се издирват. 
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите