Юбилеен сезон на Симфониета Враца - Христо Павлов представи акцентите в програмата

  31 Август 2023, 18:24     

Нов, Юбилеен сезон на врачанската Симфониета ще зарадва почитателите на класическата музика. Творческата програма за Есен-Зима 2023 бе представена по традиция от директора Христо Павлов.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Със сигурност нещото, на което най-много се облягаме за следващите месеци са двете великолепни годишнини - сто години от рождението на Радосвета Бояджиева и 50 години от основаването на врачанския Симфоничен оркестър като държавен такъв, професионален оркестър. Връзката между двете е безспорна и неразривна, защото тя е основателят на този оркестър. В същото време, тя е една от много малкото жени в целия свят по това време професионални диригенти и една от съвсем малкото такива, които са главни диригенти на професионален оркестър. 

А концертната програма включва различни композитори от различни епохи.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

 ... Се корени някъде в територията на бившия Съветски съюз, но само един от тях е живял и творил в Русия само и единствено. Другите има емигранти, има хора, пътували за дълго време в чужбина, има хора, които са от украински произход. И, така, много... да разкачим границите. Да махнем границите - това е идеята. 

Тази есен на врачанската сцена ще се изявят известни солисти, диригенти и концертмайстори. 

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Идват много реномирани солисти от различни престижни оркестри. Концертмайстор на два-три скандинавски оркестъра, Миланската скала - идва солист от там. От Виена, от виенския симфоничен отркестър - първия концертмайстор на този оркестър, в смисъл главния концертмайстор. И други. Нивото е такова, постарали сме се да присъстват най-добрите български диригенти. 

Програмата отново залага и на младите изпълнители.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Наши млади солисти в поредния концерт "Солистите на оркестъра", млади оперни певци и отново млади кросоувър-етно музиканти в много интересен проект за 9 ноември. Въобще гледаме да спазваме разнообразие, многожанровост и да вдигаме колкото е възможно по-високо нивото на гостуващите. 

Юбилейният сезон стартира на 1 септември в София, зала "България".

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

 Решихме да открием в зала "България", умишлено, тъй като 50 и 100 са възможно най-кръглите годишнини. И съответно заслужават да бъдат почетени в най-престижната концертна зала - националната зала за симфонични концерти.  Всяка седмица след това в следващите месеци до средата на декември сме във Враца, с изключение на една-единствена седмица на края на октомври, където имаме едно турне съвместно с плевенския хор "Гена Димитрова" и с детския хор към читалището на Плевен. Един интересен проект с филмова музика, който ние представяхме вече във Враца с хора от Хасково. 

Последната дата от серията концерти за сезона е 10 декември. От Симфониетата са подготвили и специална коледна изненада за 22 декември. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите