Американско гориво в V блок на АЕЦ “Козлодуй”: Пускат го в експлоатация на 9 юни

  29 Май 2024, 19:26     

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е зареден с 43 касети алтернативен тип гориво, произведено от американската компания „Уестингхаус“. Презареждане на горивото се състоя по време на годишния планов ремонт на енергоблока. А на 9 юни се очаква и да бъде пуснат в експлоатация. 

Валентин Николов – изп. Дир. на АЕЦ „Козлодуй“
Горивото тези дни започна да бъде вкарвано в зоната и завърши вчера в 14.25 ч. Всичко мина перфектно, нямаше нито един момент в който да има някакъв проблем. 

Енергийният министър определи диверсификацията, като исторически момент за страната ни.

Владимир Малинов - служебен министър на Енергетиката
В 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй" за първи път централата ще работи с алтернативно гориво, като част от стратегията и целта на България за диверсификация и сигурност по отношение на произвежданата ядрена енергия. 

Министър Малинов посочи, че след диверсификацията на пети блок, продължава работата по изграждането на 7 и 8 блок.

Владимир Малинов - служебен министър на Енергетиката
Тъй като и към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 1/3 от енергията която се употребява на територията на нашата страна. Електроенергия която е с нулеви емисии, която е достъпна от ценова гледна точка и е изцяло в рамките на стратегията на ЕС и на зелената сделка.

Премиерът Димитър Главчев определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация, един продължителен процес, който започнал още през 2009 г., когато стартира първи разговори с американския доставчик.

Димитър Главчев - служебен премиер
Това не са просто едни 43 касети които са доставени и са вече вложени от уестингхаус. Това наистина е отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия.

А през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания „Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите