138 години Съединение - редица инициативи в цялата страна

  06 Септември 2023, 20:15     

България отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В почти цялата страна бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, взели участие в знаковата дата 6 - ти септември и събитията случили се през 1885 година. В София премиерът акад. Николай Денков взе участие в официалната церемония, която се проведе пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Акад. Николай Денков, премиер на България
„Днес е празник, с който всички можем да се гордеем. От една страна Съединението отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга - е символ, който показва от какво има нужда българското общество, ако иска да се развива".

Премиерът посочи няколко исторически урока от това знаково събитие, които трябва да помним и използваме, ако искаме страната ни да върви напред.

Акад. Николай Денков, премиер на България 
"Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин с правилната дипломация и съюзници, но дори и тогава може да се наложи да защитаваме с кръв успехите си. Народът ни трябва да гледа своите идеали и интереси и да не се подчинява на чуждите“. 


В Монтана десетки граждани се събраха на централния площад в града в деня на  Съединението както е било преди 138 години.  Тогава в  Кутловица е проведен митинг в защита на Съединението на княжество България и Източна Румелия. Изпратена е телеграма в в подкрепа на княз Александър Батенберг и правителството, Съставен е комитет за събиране на помощи. В словото си кметът Златко Живков припомни историческото събитие и значението му за българската държава. Стотици жители и гости на Видин се събраха тази сутрин пред паметника на Скърбящия войн за да отдадат почит към падналите по времето на сръбско - българската война.  В словото си кметът д-р Цветан Ценков отбеляза, че Паметникът на Скърбящия воин е единственият може би в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите. А заради опустошителните наводнения по южното ни черноморие десетки общини отмениха празничните си програми в знак за съпричастност. Същото направи и община Пловдив, където традиционно именно там е кулминацията на честванията.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите