138 години от Съединението

  06 Септември 2023, 19:02     

Враца отбеляза една от най-паметните дати в българската история - 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържественото честване се състоя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение и паметната плоча на полк. Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея. Исторически факти за Съединението представи уредникът в Историческия музей в града Мая Антова.

Мая Антова - уредник в РИМ, Враца
Историческият път на модерна България започва на 3 март 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор. Раждането на Съвременна България е съпроводено с борбата за национално обединение, която преминава през мирни и въоръжени прояви. Днес когато стоим пред паметниците на българското национално достойнство, какъвто е паметникът на загиналите във войните за национално обединение трябва да кажем на висок глас , че историческият опит и неговите поуки са необходими повече от всякога. От нас зависи да не забравяме и съхраним паметта за поколенията.


В деня на Съединението е време за равносметка, каза кметът на Враца и подчерта, че трябва да се намери онова, което обединява българския народ.

Калин Каменов - кмет на община Враца
Днес повече от всякога сме разделени. Вярвам, че ние сме мъдри хора и вярата ни в бога, обичта към държавата и родния край могат да ни накарат да се замислим и да намираме позитивното във всяка ситуация, така, че да работим заедно за своя роден край, за държавата си, ако искаме след време да я има. Това зависи от нас. Днес обаче имаме не по-малко отговорна задача да намерим компромис по между си и да се обединим в това да пазим и създаваме.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Врачански Митрополит Григорий
Нека на този ден си припомним какво означава да бъдем едно като народ и да се стремим да го изпълняваме, защото няма ли единство, няма да има и народ и държава. Помнейки нашата история и хората, които са се трудили и жертвали за нашата свобода и единение да вървим напред и създаваме едни по-добри и светли времена за нашия народ и родина.

Представители на местната власт, представителна войскова част от военно формирование 54 990, общественици и жители на града поднесоха венци и цветя и се поклониха пред делото на героите. 

Илийка Гиздина
Който е чел добре историята и я помни, дори и някой да му напомни все пак трябв ада се прекланя на този ден и никога да не го забравя. Да разделени сме и сега продължават да ни разделят политическите личности, които сме избрали. Тази смяна на патронните празници на свещените празници на 3-ти март, това не бива българският народ да го допуска, това е едно от разделенията. 

Мария Икова - предс. на ПК "Съединение"
Тая ситуацията - политическа и това разединение на българите е много болезнено за народа. Просто трябва да се обединим, стиа партии, стига амбиции, да гледаме бъдещето на нашите деца, да се върнат от чужбина, да си гледаме внуците, да им се радваме, да говорим на български език, не на английски. 

Камелия Танева - зам.-предс. на ПК "Съединение"
И нека нашите деца да знаят, че не случайно "Съединението прави силата" се намира точно там, където трябва да бъде. Нека да четат, нека да знаят и тези, които са вътре.

Денят на Съединението бе отбелязан в цялата страна, с изключение на някои общини, които отмениха празнични прояви заради потопа, който наводни Южното Черноморие и взе жертви.
 




 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите