Анализ след балотажа - въпреки победата, подкрепата за кмета на Видин намалява

  07 Ноември 2023, 14:30     

Още в края на изборния ден въпреки категоричната победа кметът не изглеждаше особено доволен. 

Не изглеждате особено доволен?

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин 
"Вие най - вероятно се шегувате заради това, че сме приятели отдавна. Всъщност съм омерзен, осквернен от подхода и мислех, че 90-те години сме оставили далеч в миналото, оказа се, че не сме". 

За разлика от 2019-та година когато за Ценков гласуваха близо 12 хиляди души, този път одобрението за него беше от малко над 9 хиляди избиратели. Според социолозите отлива е сериозен.

Д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър"
"Това е сериозно отстъпление за град като Видин. Като се замислим това близо 2500 избирателя. Това трябва сигнал за него, че нещо трябва да промени в своята политика. Иначе като проценти изглежда сензационно, но зад тях седят български избиратели и те намаляват". 

По време на първият мандат на д-р Цветан Ценков бяха довършени ключови ремонти в града за десетки милиони лева. Не липсваха обаче и скандали, като този в който тогавашния шеф регионалния музей във Видин беше хваната да отглежда канабис, заедно със съпруга си в близко село. Негативът разбира се отиде по репутацията на общината. 

Д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър"
"Да пожелаем успех на новоизбрания кмет, но той трябва да се вслуша в българския избирател, който му дава жълт картон, който явно не е доволен от част от неговите решения и действия и той трябва да ги промени". 

До дни новият местен парламент трябва да встъпи в длъжност. По всичко личи, че пътстрият му състав няма да осигури комфорта на градоначалника, тъй като доскорошните му партньори от ГЕРБ се превърнаха в основните му опоненти. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите