ЧЕЗ с призив за разумно потребление на електроенергия

  26 Март 2019, 16:54     0

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през пролетния сезон. Традиционно през тези месеци консумацията на електроенергия намалява чувствително.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. А годишната консумация на електроенергия за осветление в дома зависи от броя и вида на осветителните точки. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни, може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление. Една 8W LED крушка осветява колкото стандартна 60W крушка с нажежаема жичка – осигурява същата светлина, но с над 80% по-нисък разход на енергия. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен начин за осветление. Те не съдържат токсични материали и се рециклират на 100%.

Монтирането на таймери, датчици за движение или светлинни сензори също помага за ефективното осветление. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, използването на локално осветление, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са сред мерките, които допринасят за намаляване на разходите. Децата също трябва да бъдат отговорни към разумното използване на електроенергията.

При закупуване на осветителни тела е необходимо да се обръща специално внимание на етикета за енергийна ефективност – изборът на възможно по-висок клас осигурява и по-голяма икономичност. Животът на една енергийно ефективна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на обикновената, което прави нейната енергийна ефективност още по-висока в дългосрочен план.
Интересни факти и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“ и във фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД.
 Анкета

Какво си купихте от Врачанския панаир?


Виж резултатитеVashiat_Nadejden_turgovec