ЧЕЗ обезопасява щъркелови гнезда

  11 Юли 2019, 17:26     0

Мерки за защита на живота на птиците и предпазване на електроразпределителната мрежа от повреди предприема ЧЕЗ Разпределение в област Враца. Дейностите са част от мащабния проект „Живот за птиците“, който се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците на територията на Западна България.

Извършени са теренни проучвания и са локализирани най-рисковите за птиците места по мрежата. В област Враца са идентифицирани 100 щъркелови гнезда, заплашващи живота на птиците и криещи опасност за пожари по ел. мрежата. ЧЕЗ Разпределение България ще обезопаси гнездата, като ще монтира специални платформи за тяхното повдигане и ще създаде сигурен дом за 100 двойки щъркели и техните малки. Компанията предвижда и обезопасяване на рискови електропроводи на територията на област Враца и тяхното продължение в област Монтана, като ще бъдат монтирани птицезащитни елементи на 130 стълба в региона.

С цел привличане общественото внимание към опазване на биологичното разнообразие и подобряване на градската среда, ЧЕЗ Разпределение организира конкурс за рисунки върху разпределителни касети в гр. Враца. Млади художници претвориха свои красиви проекти, свързани с птиците и електроразпределителната мрежа, върху електроенергийни съоръжения в града.

Проектът „Живот за птиците“ e с бюджет над 2 млн. и половина €. Инвестицията на ЧЕЗ в него е над 800 хил. евро, както и човешки ресурс за изпълнението му. А средствата от 1.85 млн. евро са от Европейската комисия по програма LIFE на Европейския съюз.

Проектът ще се реализира до 2022 г., като дотогава компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи, за да могат птиците да гнездят безопасно върху елементи от електроразпределителната мрежа.


Акценти

В деня на белия бастун

   15 Октомври 2019   0

Хром във водата в Козлодуй

   15 Октомври 2019   0

Последни новини

Започна поетапно строителство

   22 Октомври 2019   0

Осъдиха мъж за опит за убийство

   22 Октомври 2019   0

Площадка за лешоядни птици

   22 Октомври 2019   0

Работилница за занаяти

   22 Октомври 2019   0

 Анкета

Какво предпочитате да гледате в ефира на RM TV?


Виж резултатите